Nowa oferta zintegrowanego produktu enoturystycznego

w1NOWA OFERTA ZINTEGROWANEGO

PRODUKTU ENOTURYSTYCZNEGO POWIATU SANDOMIERSKIEGO

W KONTEKŚCIE WALORÓW ŚRODOWISKOWYCH

 

27 października 2015 rok studenci II i III roku Turystyki i rekreacji wraz z wykładowcami; dr Joanną Sepioło, dr inż Waldemarem Zadwornym oraz władzami uczelni reprezentowanych przez Dziekana Wydziału Nauk Technicznych i Ekonomicznych dr inż. Aleksandrem Kasprzykiem, wzięli udział w warsztatach terenowych.

Winoroślowa ścieżka edukacyjna stanowi propozycję enoturystyczną, pozwalającą poznać historię i tradycje winiarskie regionu sandomierskiego w oparciu o wykorzystywany potencjał mikroklimatycznego jak i turystycznego regionu.

Pierwsze zajęcia z profesjonalnej obsługi turysty (klienta) odbyły się w Dworze Dwikozy. Pracownik Dworu Dwikozy a zarazem student III roku Turystyki i rekreacji Piotr Ciastek w profesjonalny sposób opowiedział nam o obsłudze klienta działu gastronomicznego oraz tajnikach baristiki.

 

Przygodę z Sandomierskim szlakiem winiarskim (enoturystycznym) studenci rozpoczęli w gospodarstwach:

1. „Winnica Sandomierska” prowadzona przez Państwa Moniki i Marcelego Małkiewiczów w Górach Wysokich w gminie Dwikozy. Winnica położona jest na wysokości od 150-195 m.n.p.m. Powierzchnia uprawy 1,5 ha.

w2

2. „Winnica nad Jarem” Państwa Sylwii i Mateusza Paciura w Złotej w gminie Samborzec. Winnica położona na wysokości 190m.n.p.m. Powierzchnia uprawy 81 arów.

w3

3. „Winnica Płochockich prowadzona przez Państwa Barbarę i Marcina Płochockich w Darominie w gminie Wilczyce. Powierzchnia uprawy 4 ha.

w4

Gospodarstwa odnoszą sukcesy w produkcji i promocji win: białych, różowych i czerwonych o różnym stopniu wytrawności na rynku lokalnym jak i europejskim. Uczestnicy warsztatów poznali odmiany winorośli wykorzystywanych do produkcji wina jak np. Cabernet Cantor, Rondo, Marechal Foch, Leon Millot Solaris, Muscaris, Riesling, Johaniter, Seyval Blank, Hobernal, Zweigelt, Sibera. Studenci poznali zasady prowadzenia gospodarstw rolnych o poszerzonym zakresie działalności o produkt agroturystyczny ze szczególnym uwzględnieniem zintegrowanego rozwoju, ochrony zasobów naturalnych i kulturowych jak również zasady tworzenia znaków towarowych np. „Sandomierskiego Regionu Winiarskiego”. Nabyte umiejętności, kompetencje zawodowe pomogą studentom w przyszłej pracy zawodowej oraz w kreowaniu nowego produktu turystycznego w planowaniu działalności gospodarczej w sektorze gospodarki turystycznej.

Wraz z odradzaniem się tradycji winiarskich krystalizuje się stosunkowo nowa w Polsce dziedzina turystyki, której adepci poszukują unikalnych miejsc, gdzie mogliby poznać inne uwarunkowania uprawy winorośli i otrzymywania wina w oparciu o wielowiekowe tradycje. Dlatego też Sandomierz i jego okolice dysponują odpowiednim potencjałem produktu turystycznego by istnieć na mapie enoturystyki.

w5

GALERIA



PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com